Hoe hou je het hoofd cool als je ambitie tegen de plinten op klotst? Hoe ga je om met teleurstelling in je werk en je leven? En wat moet je met de onrust, die er steeds is.

Nou, nou. Poeh. Ik ben mij er eentje. En daar gaat het al mis. Dat ik denk dat ik daarin raar ben. Tuurlijk, er zijn wel mensen die gans zen zijn de hele dag, mazzelaars dat ze opgevoed zijn in een focking veilig nest. Maar wat als je dat niet bent?

Dit zijn niet-zweverige vette boekentips voor iedereen die meer rust, vertrouwen, relativering wil én meer voor elkaar wil krijgen.

1. De Edele Kunst van Not Giving A F*ck.
Door iedereen gelezen, maar nog niet door jou? Dit boek relativeert als een malle. Het is een schop onder de kont, niet om nergens een fuck om te geven, maar om te kiezen waar je je wél druk over maakt. Kies jouw wedstrijd, wat vind je echt de moeite waard?

Ook onmisbare inspiratie en een gelukkig steeds vaker gehoord geluid: accepteer dat je altijd gedoe en gezeik en tegenslag zult hebben. That’s it. Zo is het leven.

En maak dáár nu vooral geen punt van, want dan zit je in de Feedback Loop From Hell.

Waarom dit zo verademing is?

Omdat ik zelf ook jaren heb ‘gewerkt’ aan mezelf om beter en anders te worden en het ultieme geluk te vinden. Daar werd ik heel moe van en het was nooit goed genoeg.

En omdat de geldende gedachte momenteel is: je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. ‘Je moet er zelf iets van maken.’ ‘Als je maar wil dan lukt het.’

En daar worden mensen tyfus nerveus van, want er mislukt superveel en dat komt niet doordat je niet genoeg wilde. (zie ook tip 3)

2. Big Magic – Elizabeth Gilbert 
Speciaal voor de mensen die blij worden van creëren, maken, schrijven, filmen. Of moet ik zeggen: voor iedereen die moet maken, schrijven, spelen, film en schilderen.
Big Magic is een boek over creativiteit en met name over het creatieve proces. Over doorzetten en dat het gewoon werk is. Het is behoorlijk ontnuchterend, een schop onder de kont, of zal ik zeggen: het maakt je nuchter en realistisch over creatief leven betekent en geeft daardoor ruimte aan wat er echt toe doet.

Door dit boek zag ik in dat het het beste was om te stoppen met cabaret.

3. Denk wat je wilt, doe wat je droomt – Gijs Jansen

Hoe dan? Omgaan met teleurstelling. Dat dingen echt helemaal niet lopen zoals je wilt. Hoe ben je dan wat minder van je stuk en steek je niet meteen een sigaret in je mond of chocolade of chips of snoep of… een Leffe Blond. Wat steek jij eigenlijk in je mond als je je kloten voelt?

Het leven kent pittige uitdagingen, zoals je wellicht weet ben ik al een tijd single en vind ik dat moeilijk. Ik heb wekelijks een paar aanvallen van huidhonger. Wie wil mij aanraken?

ACT, (acceptance en commitment therapy) de methode die centraal staat in ‘Denk wat je wilt, doe wat je droomt’ gaat over enerzijds accepteren en anderzijds commitment hebben met dat wat je echt belangrijk vindt. En ook met je gedachten een heel stuk minder serieus nemen.

Ik weet nog steeds niet hoe dat moet, hoor, dat écht accepteren maar ik ben wel vast van plan om dat een beetje meer te leren.

Accepteren dat het is zo als het is. Gek toch? Ik weet meteen als ik zoiets lees dat ik vaak druk, druk, druk ben om van alles te controleren. Sturen. (nog een keer Tinder kijken en me helemaal gek piekeren waarom die ene vrouw nu ‘alleen vrienden wil blijven’.

Wat nu als je echt accepteert dat het is zoals het is. Dat je niet die likes krijgt die je had gehoopt en dat je een stuk minder verkoopt dan je echt zeker wist dat zou gebeuren. Verwarrend toch? Maar vooral eng. Want wat dan… Ik (en de mijnen) geloven zo in actie. Doen. Gaan.

En als ik mij afvraag wat echt accepteren betekent denk ik meteen: maar wat dan? Wat dan?! En mijn ergste angsten worden waar… in mijn hoofd.

4. Hyperfocus 

Nu, op dit moment dat ik dit aan ‘t typen ben heb ik mijn mobiel uit. Uit ja. Hij ligt dus niet op te lichten naast mijn Mac, maar ‘t ding is uit. En ik heb de mail van mijn mobiel gegooid en ook een datingapp en LinkedIn en NOS.nl. En ik ben nog maar op de helft van ‘t boek, I love it!

Want Hyperfocus gaat over de constante afleiding van alle dag. En dat je om half 4 tot de conclusie moet komen dat je echt veel meer had kunnen doen, als je niet om de 10 minuten op Insta of NOS.nl had gezeten.

Wil jij ook veel meer voor elkaar krijgen? Koop deze! Ik heb nu al een paar keer 2 uur geblokt, om mij totaal te focussen op wat ik wil fixen en ik ben vast van plan daar een nieuwe gewoonte van te maken.

5. Getting Things Done – David Allen

Deze sluit aan op de vorige en misschien is dat wel het thema van alle boeken die ik hier bespreek: hoe relativeer je de de onrust en hoe leef je een leven dat er echt toe doet.

Ik deel dit boek, Getting Things Done, met gemixte gevoelens. Het boek is geweldig, maar ik ben er niet heel goed in om dit consequent toe te passen.

Wat ik de beste tip vond? Dat je als je klaar bent met een taak je je op dat moment afvraagt wat de volgende stap is. En dat je die dus al weet voor een dag later. Snap je? Anders moet je de volgende stap bedenken op ‘t moment dat je er verder mee gaat en dat kost tijd en zorgt voor vaagheid.

 

De linkjes gaan naar de website van De Nieuwe Boekhandel in Bos en Lommer, Amsterdam. Door een boek te bestellen steun je deze inspirerende winkel en zelfstandig ondernemer Monique en het is een affiliate link waarmee ik per verkoop een klein percentage ontvang. 

Deel dit met jouw vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

REACTIES

avatar
  Abonneer  
Abonneren op

Droom je van een fijne business met genoeg klanten?

Copy is key. Download de checklist met 7 punten waar elke copy aan moet voldoen.

 

nb. kijk in je mailbox, je hebt een mailtje van me.

Schrijf je in
voor concrete
copytips!

Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Klaar voor meer klanten via je site?

Schrijf je in voor de gratis dinsdag update die jou helpt met onweerstaanbare copy. Je blogs en webteksten veranderen van mwah naar JA!

Schrijf je in
voor concrete
copytips!

Powered by WishList Member - Membership Software