Jouw Gids Van Deze Week - HelloHumanity

Je kent misschien wel het item in Volkskrant Magazine: een bekende wereldburger deelt zijn voorkeuren op gebied van kunst en cultuur en bijvoorbeeld eten.

Je weet nooit hoe het loopt in het leven, misschien beland ik nog wel eens officieel als gids in die Volkskrant, maar ik neem alvast een voorschot omdat het zo fijn is om te praten over de prachtige dingen van het leven.

Wie ik ben? Ik ben Johan Stevens, drie keer nam ik deel aan Cameretten in Rotterdam, ik ben ex-deelnemer van First Dates (het lag aan haar) en ik ben senior executive creative human-focussed, conversion-obsessed, word-loving copywriter.

Voila. Klaar voor? Ik wel.

They Don’t Care About Us – Michael Jackson

Een jaar geen seks of een jaar geen muziek, wat erger is? Een jaar geen muziek.Jouw Gids Van Deze Week

Er zijn wel honderden nummers te noemen die prachtig zijn. Hoe kan muziek niet belangrijk voor een mens zijn? Ooit stelde Tim Hofman op Twitter de vraag: van welke drie dingen word je onpasselijk? In de lange lijst van antwoorden vond ik deze: ‘Mensen die zeggen ‘ik vind alle muziek wel leuk’.’ Ik vond dat zo hilarisch, omdat ik ‘m zo herken. Een date die dit zegt moet wel een heel lekker bekkie hebben wil het nog kans van slagen hebben. Je hebt toch een smaak?

Het mooiste popnummer dat ooit gemaakt is – het is eigenlijk niet te kiezen, maar ik doe het toch – is They Don’t Care About Us van Michael Jackson.
Toen ik dat nummer hoorde in de platenzaak in Zwolle, in 1995, was ik totaal verbluft. Alsof het speciaal voor mij gemaakt was.

Allegretto Symphonie 7 van Beethoven

Jouw Gids Van Deze Week

Ik vind het nog altijd bijzonder dat er betrekkelijk weinig mensen zijn waarmee je uitgebreid over klassieke muziek kan praten. Ja, mensen zeggen wel ‘ik hou van klassiek, zeker’, maar dan kennen ze alleen De Vierjaargetijden.
Er is zoveel gemaakt, zoveel wonderschoons. Ga het luisteren: Dvorak, 9e Symphony, Mozart Pianoconcert nummer 21 en 23 en de rest. Piano Sonate Pathetique van Beethoven, Tchaikovsky’s Vioolconcert. Je hebt nu in deze lockdown alle tijd, begin bij ‘t Allegretto uit de 7e Symphonie van Beethoven. Het is zo mooi.

The Happiness Trap – Russ Harris

Ik ben een gevoelig mensenkind. Ik kan als geen ander met de ziel onder de arm lopen en ben al jaren single wat op z’n zachtsJouw Gids Van Deze Week gezegd geen eigen keuze is. Een vriend zei een jaar geleden: ‘Ja, maar dat heb jij al jaren toch, dat je je zo rot voelt in een weekend zonder afspraken?’ Oeh, ja. Dat is pijnlijk waar. Ik ben in al die jaren op zoek gegaan naar een antwoord: hoe word ik gelukkig? Of gelukkiger?

De laatste tijd ben ik getriggerd door een nieuw geluid dat je ook hoort van Dirk de Wachter en als ik het goed heb van Damiaan Denys: accepteer dat het leven ook gewoon lijden is. Dat het ook tegenzit, dat somberheid en zwaarte en verveling erbij hoort. We zijn totaal doorgeslagen in altijd maar gelukkig willen zijn, van hoogtepunt naar hoogtepunt. Obsessief.

Ook The Happiness Trap gaat hier over. Het boek bestaat uit twee delen. Het grootste gedeelte gaat over accepteren. Bereid zijn om vervelende gevoelens te accepteren en met relativering naar je gedachten te kijken. Gedachten zijn maar een rijtje woorden en niet de waarheid. Zo ga ik nu sinds de lockdown regelmatig op de bank zitten en zet ik de muziek en Netflix uit. Gewoon stilte en dan even toelaten dat de muren op mij afkomen. Je heel erg kut voelen zo nu en dan is totaal normaal. Je bent dan gewoon nog steeds een normaal functionerend mens.

Het tweede deel gaat over Commitment. Hoe je vanuit wat je echt belangrijk vindt een leven leeft dat de moeite waard is. Dus niet ‘waar je je altijd gelukkig en top voelt’, maar waar je de dingen doet die je belangrijk vindt. Daar heb je namelijk wel controle op en over de doelen die we almaar stellen een stuk minder.

Ajax

Jouw Gids Van Deze Week

Wat moet ik zeggen over Ajax? Heerlijk voetbal. Ik kwam nooit in een stadion, maar ik ben de afgelopen jaren regelmatig in de Johan Cruijff Arena geweest en dat is zo leuk. Dat veld, die voetballers, die combinaties. Het is vooral ook een zo ‘ander’ leuk, of ander genieten dan al het creatieve in mijn leven. Niet lang nadat ik They Don’t Care About Us in de platenzaak in Zwolle luisterde, won Ajax de eerste Champions League. Mei 1995. Dat zag ik bij een jeugdvriend in Zwolle, ik heb daar nog heel verse herinneringen aan. Of ik Ziyech en Frenkie mis? Ja, tuurlijk. Maar ik nu is het weer fijn.

 

Youp van ‘t Hek

Hoewel ik de laatste jaren ook blij word van Patrick Laureij of Daniël Arends is Youp mijn cabaretvader. In 2002 heb ik eens metJouw Gids Van Deze Week hem gegeten. Ik schreef een brief dat ik ook met cabaret bezig was en of ik eens mocht afspreken. Een week later ging de telefoon. Gloria z’n assistente wilde een afspraak maken tussen mij en Youp. Een paar dagen later aten we samen in Vooges op de Utrechtsestraat. Toen ik ooit in 1991 voor ‘t eerst op een podium stond en twee leraren op de middelbare school zagen de generale van mijn eerste show vroeg ik: en? Lijkt het niet te veel op Youp? Ze zeiden: ‘vanaf de eerste zin, maar dat is helemaal niet erg.’ Mooie opmerking van Youp: ‘als er in 6 weken tijd 100.000 mensen naar Carré zijn geweest, dan zijn er dus ook 700.000 duizend Amsterdammers niet geweest.’ Die relativering vind ik fijn.

Amsterdam

Waar in Nederland moet je anders wonen? Het jammere van deze uitspraak is dat zoveel mensen dat dan meteen arrogant vinden, Jouw Gids Van Deze Weekmaar ik wil alleen maar zeggen: het is zo’n mooie stad. De Prinsengracht, het Vondelpark. De Dam (als het rustig is), alle eeuwenoude gebouwen en ook het internationale van de stad.
En het leuke is hier: we groeten elkaar gewoon. Dat zie je in de provincie niet!

Nee, ik maak een grapje, maar het beeld dat het hier alleen maar individualisme is, ieder voor zich, dat is gewoon niet waar. Ik ben vrijwilliger en zo zijn er nog duizenden die proberen lief te zijn voor anderen. En ik groet allerlei mensen op straat, op de gracht en in het park die dan heel vriendelijk terug groeten. Na een beetje aandringen, maar toch. Een gezellige boel, dat is het in Amsterdam. Nee, maar echt.

 

Laura Belgray

Jouw Gids Van Deze Week
Foto: Eric Michael Pearson

Deze copywriter uit New York is verreweg de leukste van allemaal. Veel mensen voeren een slechte act op. De act van perfectie, van aangepastheid, god, wat zijn we braaf met z’n allen. Wat gaan mensen – ook copywriters – toch braaf doen als ze ‘bedrijfje’ gaan spelen. Alle humor stroomt weg du moment dat mensen gaan schrijven voor hun business, op hun website. En ook op LinkedIn.

Copywriter Laura Belgray is eigenzinnig, anders. Is totaal zichzelf. Ze kan nukkig zijn, ze vindt dingen stom. Ze schreef de zin: ‘I empower women to stop say ‘I empower women.’ Vind ik heel leuk. En een goede tip.
En op haar website heeft ze ‘frequently asked questions’. De eerste vraag is: Are these really ‘frequently asked questions’? Antwoord: ‘No, except this one.’
En zo kan het dus. Hoe fijn. Dat je met humor en lichtheid mensen verovert.

 

Bezig met je webteksten? Wil je heldere, lekkere, overtuigende teksten? Download de zeven lekkere tips voor lekkere webteksten die overtuigen, het e-boek. GRATIS.
Jouw Gids Van Deze Week

 

Vink onderstaand vakje aan. Daarmee geef je me volgens de nieuwe privacyregels toestemming om je te mailen.

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van de e-mails. Voor informatie over ‘t privacybeleid, bezoek de website. (na het e-boek laat ik je niet alleen: je ontvangt wekelijks tips zodat je business groeit met heerlijke copy)

 

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Deel dit met jouw vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in
voor concrete
copytips!

Geen zorgen; ik vind spam ook niet zo fijn. Jouw gegevens deel ik niet. Mag ook niet. Zo. Duidelijk.

Meer klanten, meer lol door onweerstaanbare teksten. Check het fijne e-boek hier.

Schrijf je in
voor concrete
copytips!

Veel gelezen blogs:

Hier tekst.

Powered by WishList Member - Membership Software